Hoe je een kapotte riolering kunt herkennen en wat te doen

Een goed functionerend riool is van groot belang in uw huis. Maar soms kunnen er problemen optreden waardoor het beschadigd raakt. Hoe kunt u dit constateren? En wat is de gepaste reactie?Hier worden diverse tekenen van een kapotte riolering uitgelegd en welke acties u kunt ondernemen om snel in te grijpen bij mogelijke problemen.

Herkent u symptomen van een kapotte riolering?

Er zijn verschillende problemen die kunnen wijzen op een defecte riolering. Er kunnen milde problemen voorkomen, zoals stankoverlast en borrelende afvoerputjes, maar ook lastige problemen zoals verstoppingen. Als deze problemen jaarlijks optreden, hoeft u nog niet te denken aan een kapotte riolering. Als de problemen blijven aanhouden, is het verstandig om het riool te laten inspecteren.

Naast verstoppingen kan er ook sprake zijn van een totaalverstopping, te herkennen aan overstromingen bij de afvoerputjes in uw huis. Dit is ook een teken van een kapotte riolering. Ongeveer 20% van alle verstoppingsproblemen heeft een beschadigd riool als de oorzaak. Als u over een kelder beschikt, kan bij een kapotte riolering water of schimmel voorkomen in de kelder zelf of in de kruipruimte. In zulke gevallen is het belangrijk om een inspectie of reparatie uit te laten voeren.

Wat zorgt voor een kapot riool?

Er zijn verschillende redenen waarom een riool kapot kan gaan. Zowel interne als externe factoren kunnen hieraan bijdragen. De slijtage door ouderdom of een fout in de ophanging van het riool kan leiden tot defecten. Ook schade door slechte weersomstandigheden moet niet worden onderschat. Als er spanning op het riool komt, bestaat het risico dat het begint te barsten.

Het riool kan losscheuren van de gevel of interne barsten vertonen door druk op het systeem. Een defect riool kan eveneens voortkomen uit wortelgroei en corrosie. Het is aan te raden om in dergelijke gevallen een rioolinspectie uit te laten voeren voordat de reparaties van start gaan.

Waarom moet ik mijn riool laten inspecteren?

Experts hebben moderne opsporingsmiddelen om een defect riool te kunnen identificeren. Als het riool wordt geïnspecteerd, wordt duidelijk waar het probleem zich bevindt en wat er moet gebeuren. U kunt kiezen uit twee methoden voor een inspectie, namelijk met een rioolcamera of met rookdetectie.

Een camera met speciale eigenschappen, de riooldetectiecamera, wordt gebruikt om het riool te analyseren en eventuele problemen vast te stellen. Het rookdetectie-apparaat in het riool spuit rook en controleert dan of deze op bepaalde locaties in de riolering verdwijnt. De locaties waar de rook niet meer te zien is, kunnen wijzen op de aanwezigheid van een lekkage in het riool.

U kunt uw riool laten inspecteren of repareren

Heeft u het vermoeden dat uw riool kapot is? Of heeft u vaak gedoe met uw afvoer?Wij zijn er voor u! Neem contact op met ATF Loodgieter & Onderhoud via 070 207 5084 en maak een afspraak. Wij staan voor u klaar om u te assisteren met inspectie of herstelwerkzaamheden.

Snel een medewerker spreken?

Bel 070 207 5084

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Verstopte gootsteen
> Verstopt riool mogelijk de boosdoener
> Bescherm uw huis tegen rioolvliegjes