Bescherm uw huis tegen rioolvliegjes

Rioolvliegjes, ook wel aalputmotjes of motmuggen geheten. Indien u last heeft van deze rioolvliegjes, kan dit veroorzaakt worden door een probleem in de riolering. Wanneer u deze rioolvliegjes opmerkt, is het verstandig om meteen actie te ondernemen.

Kom achter de kenmerken van rioolvliegjes

Met hun geringe grootte van 1,5 tot 7 millimeter zijn ze in staat om door de kleinste openingen uw woning binnen te glippen. Deze insecten hebben behaarde vleugels die groter zijn dan hun lichaam. Ze zijn grijsgoudkleurig en hebben ook twee lange, behaarde voelsprieten op hun kop. Ondanks dat ze maar drie weken leven als volwassen exemplaren, planten ze zich in rap tempo voort.

Een vrouwtje legt gewoonlijk 100 tot 200 eitjes per keer, meestal in rottend organisch afval of stilstaand water. De larven komen na twee dagen uit en ontwikkelen zich binnen twee tot zes weken tot volwassen rioolvliegjes. Ze hebben meestal moeite met vliegen en kruipen rond en rusten in de buurt van leidingen, ondanks dat ze 'vliegjes' genoemd worden.

Overdag vertonen ze weinig activiteit, maar 's avonds en 's nachts worden ze actiever en voeden ze zich met bedorven materiaal, bacteriën en schimmels. Vaak is een probleem met de riolering, vooral bij kapotte leidingen, de belangrijkste reden voor het hebben van een rioolvliegjesplaag in uw huis. Gewoonlijk worden deze insecten aangetrokken door lekkende gootstenen of verstopte toiletten.

Hoe krijg je rioolvliegjes weg?

Het vinden van de broedplaatsen is essentieel om een plaag te verhelpen, meestal in stilstaand water of verontreinigd organisch afval. Het is essentieel om snel actie te ondernemen en zelf stappen te ondernemen, zoals het verwijderen van stilstaand water, het reinigen van de afvoer en het zoeken naar lekkages. Bij reparaties kunt u de hulp van deskundigen inschakelen om het probleem op te lossen.

Op locaties die verband houden met het rioolsysteem, zoals verstopte of langdurig niet gebruikte afvoeren, bevinden zich vaak broedplaatsen. Buiten het huis kunnen beerputten, dakgoten, regenpijpen en drinkbakken ook broedplaatsen zijn. Hygiëne is cruciaal om een rioolvliegjesfamilie te voorkomen.

Zorg ervoor dat rioolproblemen snel worden gerepareerd, leidingen worden afgesloten, organisch afval wordt verwijderd en afvalbakken goed worden afgesloten. Vergeet niet om regelmatig de dakgoten schoon te maken en de afvoeren af te spoelen met heet water en zuiveringszout. Het is belangrijk om voedsel dat ermee in aanraking komt direct weg te gooien.

Snel een medewerker spreken?

Bel 070 207 5084

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Verstopte gootsteen
> Hoe je een kapotte riolering kunt herkennen en wat te doen
> Verstopt riool mogelijk de boosdoener